ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ НА ДЕПРЕСИЯТА

Депресията е заболяване, което включва не само ума или мозъка, но и цялото тяло, отразявайки се на начина, по който човек яде, спи, чувства се по отношение на себе си и мисли за нещата. важно е да се консултирате Тя не е преходно, нормално състояние на ума. Тя не е нито знак на лична слабост, нито състояние, при което някой може да се "вземе в ръце". Не зависи от болния да реши да „се успокои“ и да се оправи.

Депресията далеч надхвърля дистреса или нормалното страдание: това е заболяване, включващо признаци и симптоми, които продължават в течение на седмици, месеци или години, без разпознаване на състоянието или подходящо лечение. Обичайните признаци и симптоми на депресията са?

  1. постоянно чувство на тъга, безпокойство или празнота; загуба на интерес към дейности, които някога са били интересни или приятни, включително към секса; обичайна умора, ниско ниво на енергия, усещане за намаляване на темпото; загуба на апетит (със загуба на тегло) или преяждане (с наддаване на тегло); нарушения на съня и безсъние, ранно сутрешно събуждане или прекомерен сън; загуба на емоционално изразяване (плосък афект); чувство на безнадеждност, песимизъм, вина, безполезност или безпомощност; социално отдръпване; затруднени концентрация, памет или вземане на решения;
  2. необичайно безпокойство или раздразнителност; постоянни физически проблеми като главоболие, храносмилателни разстройства или хронична болка, които не се повлияват от лечението; мисли за смърт, самоубийство, опити за самоубийство или самонараняване. Депресията често се съпровожда от тревожност и винаги е свързана със значителни проблеми в семейството, с приятелите, в работата или училището поради ефектите, които оказва върху човека.

Някои симптоми са специфични за определена възраст и могат да бъдат по-чести при деца (поведенчески проблеми), младежи (възбуда и раздразнителност), или сред по-възрастните хора (отдръпване, апатия и налудни идеи). Също така, физическите симптоми са много чести, тъй като депресивните разстройства не са само психични разстройства, а включват и биологични процеси.

Типични физически симптоми на депресия са: Вътрешен дискомфорт и напрежение Намален апетит и загуба на тегло Загуба на сексуален интерес Главоболие Замайване/световъртеж Болки в гърба Проблеми с дишането Проблеми със сърцето Стомашно-чревни оплаквания Коремна болка

Тези физически симптоми често се забелязат първи, но може да не бъдат веднага разпознати като свързани с депресия. Освен това, съществуващите проблеми (напр. болки в гърба) могат да се преживяват по-силно по време на депресивната фаза.

Поради видимите физически симптоми често е трудно за един общопрактикуващ лекар да разпознае и диагностицира скритата депресия, особено ако (както е в две трети от случаите), основното оплакване е телесен симптом. Понякога е полезно да се получи второ мнение. Трябва да разговаряте за това с Вашия лекар.